‘La próxima parade: Valencia Joaquín Sorolla’. Ik ben enigszins teleurgesteld dat dit bericht nu al in de trein wordt omgeroepen. Het betekent namelijk dat de treinreis erop zit en dat ik daarmee in Valencia ben aangekomen. Gedurende de treinreis zat ik immers eerste rang om alle prachtige landschappen te kunnen bewonderen. Trouwens, het barretje in de trein heeft er tevens voor gezorgd dat de 2 uur durende treinreis zo voorbij was!

trein valencia spanje madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Eenmaal op de hotelkamer aangekomen, ben ik blij verrast: een kamer met zeezicht! Prachtig. Ik kijk uit op Las Arenas, één van de drie strandgedeeltes van het stadstrand. Het valt mij op dat Las Arenas een prachtig groot, breed (zand)strand is zonder mega boulevard en hoge flats. Ik kijk naar mijn ietwat bleke huid en besluit de rest van de middag op het strand door te brengen. Genieten!

De zonsondergang doet me beseffen dat inmiddels de avond is aangebroken. Met de avondzon in mijn rug keer ik terug naar het hotel. Aldaar vraag ik aan de receptioniste waar ik ergens een heerlijk typisch Valenciaans gerecht kan eten. Op haar advies beland ik diezelfde avond nog bij restaurant Canela (calle Quart 49), waar ik een heerlijke paella negra (zwarte paella) eet. Deze paella wordt onder andere bereid met de zwarte inkt van een inktvis, et voilà: het gerecht verkrijgt een zwarte kleur. Paella negra is trouwens een echte aanrader voor de visliefhebbers onder ons: calamares (pijlinktvis) is namelijk het hoofdingrediënt

Paella-Negra Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

De avond valt, het nachtleven in Valencia begint langzaam op gang te komen. Het aanbod van uitgaansgelegenheden is in deze Spaanse stad zeer divers: verschillende openlucht discotheken nabij de haven, underground clubs rondom het centrum of toch een klein barretje. Voor elk wat wils! In Barberbirborbur geniet ik van de verse house en electro knallers, waarna ik door de uitsmijter van LA3 – ergens in de vroege uurtjes – vriendelijk op de sluitingstijd van de club wordt gewezen. Uitgaan in Valencia kan tot in de vroege uurtjes! Het enige nadeel is dat ik mij ’s morgens moet dwingen om uit bed te stappen. Ik heb behoefte aan een gezond ontbijtje. Voor slechts €2,50 geniet ik van een heerlijke kop koffie én het typisch Spaans ontbijtje ‘pan con tomate’ (geroosterd brood, olijfolie, een snufje zout en gepureerde tomaat). Werkelijk in ieder cafeetje in Spanje is dit ontbijtje te vinden, uitproberen is zeker de moeite waard!

Ontbijt Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Aangezien ik in Valencia zoveel mogelijk tegelijk wil bezichtigen, besluit ik om een fiets te huren. Dit is trouwens heel goed mogelijk, want Valencia is een echte fietsstad! Let wel op dat er voornamelijk tweerichtings fietspaden zijn en fietspaden die ineens ophouden. Tja, het blijft Spanje ;). Ik spring op de fiets en begeef me naar het bijna poëtisch klinkende Ciutat de les Arts u les Ciencies. De door Santiago Calatrava ontworpen gebouwen (Oceanografico, L’Hemisferic, L’Umbracle, Museo de las Ciencias, Palau de les Arts en het Agora) zijn een toonbeeld van moderne architectuur. Jammer genoeg is het (met dit hete weer) verboden om een duik in het bijbehorende helderblauwe water te nemen. Leuk weetje: onder L’Ubracle bevindt zich de underground club MYA.

Ciutat de les Arts u les Ciencies 3 Travel Bricks Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Terwijl ik door Ciutat de les Arts u les Ciencies wandel, vertelt een voorbijganger mij dat ik in werkelijkheid door de voormalige rivierbedding van de rivier Turia loop. De 9-kilometer lange Turia rivier sneed ooit Valencia in tweeën. Nou ja, ‘ooit’. Dat is nog niet eens zo lang geleden. In 1959 overstroomde deze rivier namelijk zo ernstig, dat is besloten – ter voorkoming van een herhaling – om de rivier droog te leggen. Voorts is in 1986 besloten om hier het Turia park te realiseren (Jardines de Turia), waar later ook Ciutat de les Arts u les Ciencies werd gevestigd.

Na een heerlijke fietstocht door het Turia park, kom ik uiteindelijk uit bij ‘Catedral de Santa Maria’, één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Wist je trouwens dat het ongeveer één eeuw heeft geduurd om deze kathedraal te bouwen? Voor de kunstliefhebbers onder ons: hier kun je prachtige kunstschatten vinden, waaronder enkele werken van de kunstenaar Fransico Goya. Voorts besluit ik om een kijkje te nemen in de bijbehorende klokkentoren, El Miguelete. Na een beklimming van 207 traptreden, geniet ik van een prachtig uitzicht over de stad. Als ik goed kijk, zie ik zelf de Middellandse zee liggen!

El Miguelete Travel bricks Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Achter de kathedraal ligt het belangrijke plein ‘Plaza de La Virgin’. Ik parkeer mijn fiets en loop over de marmeren vloer van dit plein. Prachtig! Midden op het plein staat de fontein Fuente Del Agua de la Acequia. Weetje: velen denken dat het beeld in de fontein van Neptunes is, maar in werkelijkheid wordt hier de Turia rivier weergegeven met daaromheen acht naakte vrouwen. Deze acht ontblote vrouwen staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia. Water en irrigatie zijn immers erg belangrijk voor Valencia.

Het is warm in Valencia, heel warm. De temperatuur loopt inmiddels op tegen de 40 graden en ik ben toe aan een verfrissend drankje. Op straat biedt een dametje mij het typisch Valenciaans drankje aan, genaamd Horchata (in het Valenciaans Orxata). Dit drankje bestaat uit aardamandelen, water en suiker. Volgens de legende bood een jonge vrouw dit witte en zoete melkdrankje aan Koning Jaume I. Nadat hij het drankje geproefd had, antwoorde hij: ‘Això no es llet, això és OR, XATA(dit is geen melk, dit is goud (=OR), schatje (XATA). De echtheid van deze legende doet er in principe niet toe, want ik geniet intens van dit verfrissend drankje.
Ik vervolg mijn weg en begeef me naar de stadswijk El Carmen. Deze wijk bestaat bekend als één van de mooiste en leukste wijken van de stad. Als je het aan mij vraagt klopt dit helemaal: de streetart, de typische winkeltjes en de barretjes maken deze wijk zo uniek! In Calle Cabalerros komt de geur van eten me tegemoet en begin langzaam trek te krijgen.

El Carmen Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Een hongerig gevoel? Zin in lekker vers eten? Ga dan naar Mercado Central. Ik besluit om naar deze overdekte markt te gaan, gekenmerkt door zijn art nouveaustijl. Ik waan me door de mensenmassa en passeer vele kleurrijke kraampjes met lekkernijen. Tip: koop verse producten op de markt, rondom deze markt bevinden zich namelijk een aantal bars die jouw vers gekochte producten tot een lekkere maaltijd zullen bereiden. Houd er rekening mee dat Mercado Central is geopend van maandag tot en met zaterdag tot een uur of 14:00.

Mercado Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Schuin tegenover Mercado Central, bevindt zich het gebouw La Lonja. Dit gebouw is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het gebouw is te betreden via een prachtig tuintje met sinaasappelbomen. Aangezien je in Valencia wordt overspoeld met prachtige sinaasappelbomen, begin je bijna te geloven dat de sinaasappel zijn oorsprong vindt in Valencia. Ik moet je helaas teleurstellen: deze vrucht komt oorspronkelijk uit China (oude vorm: sina). Houd er trouwens rekening mee dat de ingang van La Lonja zich niet bevindt aan de kant van Mercado Central.

Sinaasappelboom Valencia Spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Ik beland op het centraal gelegen plein in de binnenstad van Valencia, genaamd Plaza del Ayuntamiento. Ik neem plaats op één van de zitbanken en geniet van het fraaie uitzicht dat ik heb op het hoofdpostkantoor (Palacio de Correos y Telégrafos) en het statige stadshuis, dat oorspronkelijk een school was. Tip: neem een (gratis) kijkje in beide gebouwen, vergeet in het hoofdpostkantoor vooral niet naar boven te kijken: daar zie je het wapen van Valencia. In het stadshuis kun je bovendien een bezoekje brengen aan het Musea Històric Municipal, de oude balzaal en de publieke tribunes van de vergaderzaal van het bestuur van de stad. Hoogtepunt: het balkon van het stadshuis, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over  en het hoofdpostkantoor.

Ik keer terug naar Estación del Norte (Estació del Nord in het Valenciaans), vanaf waar mijn trein naar Alicante zal vertrekken. Voordat ik de stationshal binnenloop, neem ik nog een aantal foto’s van Plaza de Toros. Op dit plein is één van de grootste neoclassicistische stierenvechtenarena van Spanje te aanschouwen. Tip: het is mogelijk om de arena van binnen te bekijken, uitgezonderd de zondagen en de dagen waarop er evenementen plaatsvinden. Ik vervolg mijn weg en kom aan in de wachtruimte van Estación del Norte. Aldaar aanschouw ik nog snel de prachtige mozaïeken wanden waarop de Valenciaanse landbouw is afgebeeld. Wist je trouwens dat Estación del Norte (vrij vertaald station van het noorden) niet in het noorden maar juist in het zuiden van de stad is gelegen? En fin, ik stap in de trein die mij verder naar het zuiden van Spanje brengt.

station valencia spanje el nord
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

 

Boek hier jouw stedentrip naar Valencia

Pin It on Pinterest

Download onze Ultieme Gids

voor het samenstellen van een onvergetelijke rondreis zonder zorgen!

Bedankt voor je aanmelding!