Na slechts een twee uur durende treinreis kom ik aan in de op twee na grootste stad van de Costa Blanca: Alicante. Terwijl de ochtenddauw nog in de milde lucht hangt, is het kwik in de thermometer inmiddels al flink gestegen. Ik besluit dan ook om bij de eerste de beste bar die ik tegenkom een verfrissend drankje te drinken. Ik geniet van een heerlijke – typisch Spaanse – café con hielo (= koffie met ijsblokjes).

Allicante cafe con hello ijs koffie
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Na deze cafeïne boost, vertrek ik naar mijn hotel dat gelegen ligt in het historisch stadscentrum, om preciezer te zijn in de wijk Casco Antiguo. Deze betrekkelijk kleine stadswijk ligt ingeklemd tussen de Rambla Méndez Núñez (de promenade van de stad) en de berg Benacantil. Ik breng onder andere een bezoekje aan de basiliek Santa Bárbara, aan Plaza Ayuntamiento en doe mijn aankopen op de foodmarkt Mercado Central.

Terwijl ik besluit om pas later op de avond over de Rambla Méndez Núñez te flaneren, staat voor nu op de planning om Castillo de Santa Bárbara te bezichtigen. Dit kasteel ligt gelegen op de 166 meter hoge berg Benacantil. Vanaf deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Leuk weetje: de hoge ligging van het kasteel was vroeger ideaal om onverwachte bezoekers op tijd te kunnen ontdekken zodat actie kon worden ondernomen. Tip: neem de lift voor slechts €2,70 (de lift ligt aan de straat Avenida Juan Bautista Lafora).

Alicante in Comunidad Valenciana, Spain. Mountain with Saint Barbara Castle.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Aangrenzend aan de berg Benacantil ligt de wijk El Barrio. Deze wijk staat bekend om haar kleurrijke huizen, smalle straatjes en trappetjes. Een stevige wandeltocht naar Castillo de Santa Bárbara is dan ook geen straf.

El Barrio Allicante
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Gezien mijn korte verblijf in Alicante, besluit ik om een fiets te huren zodat ik zoveel mogelijk van de stad kan bezichtigen. Om eerlijk te zijn is het niet echt een aanrader om in deze Spaanse stad een fiets te huren. Zonder woorden vuil te maken aan de lekke band die ik onderweg heb gekregen, bestaan er nauwelijks fietspaden, waardoor fietsen in Alicante een hele opgave is. Desondanks ben ik met de fiets naar het park El Palmeral gegaan. In dit park – gekenmerkt door de vele palmbomen – komt de oase van rust je tegemoet. Na twee uurtjes door het park te hebben gelopen, vertrek ik met de fiets richting het lang gestrekte strand, genaamd San Juan.

Allicante La Palmera
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Onderweg stop ik voor een heerlijke exclusieve tapa, namelijk jamon ibérico de Bellota (oftewel: pata negra, wat vrij vertaald zwarte poot betekent). Wist je dat deze hamsoort een bij de wet beschermd product is? Slechts ham dat voor ten minste 75% afkomstig is van het zwarte Iberisch varken mag pata negra worden genoemd.

Eenmaal aangekomen bij het strand San Juan, geniet ik de rest van de middag van de heerlijke zonnestralen. Op loopafstand van het oude historisch centrum ligt overigens het 900 meter lange zandstrand Playa del Postiguet. Beiden zijn het fijne stranden om een middag op te vertoeven. Geen strandliefhebber maar eerder een kunstliefhebber? Bezoek dan het (gratis) museum van moderne kunst, genaamd Museo de Arte Contemporãneo de Alicante (Plaza de Santa María 3). In dit museum vind je een vaste collectie met kunstwerken van Eusebio Sempere, Dalí, Miró, Picasso en andere moderne kunstenaars.

Museo de Arte Contemporãneo de Alicante
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

De avond valt en de menigte verplaatst zich langzaam richting Rambla Méndez Núñez, gelegen nabij de haven van de stad. Ik flaneer over de prachtige mozaïeken bestrating van de promenade en slenter langs de vele kraampjes. Vriendelijk wordt ik begroet door de locals. Ik geniet intens.
Allicante Rambla Méndez Núñez
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Ik loop de promenade af richting de haven van Alicante. Of het nu overdag of ’s avonds is, de gehele dag is het druk rond de haven. Ik beland bij één van de vele restaurantjes en geniet van een heerlijk koel alcoholisch drankje terwijl ik uitzicht heb op de Middellandse zee en de lucht langzaam van kleur zie veranderen. Later in de avond verken ik het fantastische uitgaansleven rond de haven van Alicante. Liever ergens gezellig borrelen? Ga dan naar Calle Labradores, dat is namelijk een leuk smal uitgaansstraatje.

De volgende dag ontwaak ik alweer vroeg, want vandaag ga ik het roze zouten meer van Torrevieja bezichtigen (Laguna Rosa). Vanaf het busstation neem ik in Alicante de bus naar Torrevieja. Eenmaal aangekomen, drijf ik heerlijk een aantal uurtjes in het zouten water: wat een bijzondere ervaring! Het is werkelijk waar een bijzonder natuurwonder waarvoor je echt niet de halve wereld voor hoeft over te reizen. Bovendien is het zoutmeer een weldaad voor de huid! Tip: neem een grote fles water mee, zodat je na het baden het zout van het lichaam kunt afspoelen. Bij het zoutmeer zijn er namelijk geen wc’s of douches aanwezig.

Torrevieja, Pink lake
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Terwijl ik drijvend geniet van dit bijzondere natuurwonder, besef ik dat ik vanaf morgen genoegen moet nemen met slechts een verkoelend zwembad. Morgen zal ik namelijk naar het binnenland van Spanje afreizen, namelijk naar Murcia. Ach, met dat gegeven kan ik ook best wel mee leven.

 

Boek hier jouw stedentrip naar Alicante en Torrevieja

Pin It on Pinterest

Download onze Ultieme Gids

voor het samenstellen van een onvergetelijke rondreis zonder zorgen!

Bedankt voor je aanmelding!