Florianne heeft onlangs via Travel Bricks een rondreis door Spanje gemaakt. Haar eerste bestemming was Madrid, gevolgd door Valencia, Alicante, Torrevieja en Murcia. Ga jij binnenkort één van deze Spaanse steden bezoeken, of ben jij gewoon benieuwd naar haar ervaringen? Lees dan hier haar eerste blog over de Spaanse hoofdstad Madrid!

¡Bienvenida a España! Bij aankomst op vliegveld Madrid-Barajas word ik al snel verwelkomd in de mooi klinkende Spaanse taal. Terwijl mijn haren worden gestreeld door de warme Spaanse zomerwind, ontstaat er een euforisch gevoel in me. Het dringt langzaam tot me door dat ik de aankomende drie dagen in de bruisende stad Madrid zal verblijven.

Vanaf het vliegveld neem ik de metro naar ‘La Latina’, de stadswijk waar mijn hotel ligt gelegen. Het valt mij op dat het metronetwerk van Madrid erg goed en gebruiksvriendelijk is. Tip: download op internet een metrokaart van de stad (red de metro y metro ligero/ metro and light rail network). Ondanks dat reizen met de metro binnen de stad erg snel en gemakkelijk is, raad ik je toch aan om Madrid zoveel mogelijk te voet te verkennen. Mocht je lopend verdwalen in de stad, geen paniek: vraag gerust de weg aan een madrileño (= een persoon die geboren en getogen is in Madrid), zij zijn namelijk erg behulpzaam en altijd in voor een praatje!

Eenmaal aangekomen in ‘La Latina’, ook wel te beschouwen als de hippiewijk van Madrid, komt de geur van tapas mij al tegemoet. Ik bof, want deze wijk staat namelijk bekend om haar verschrikkelijk lekkere tapas en andere Spaanse gerechten. Tip: bestel als een echte local een ‘caña’ (en dus niet een ‘cereveza’!) en je zult er een gratis tapa bij krijgen. Iedere zondagochtend is in La Latina één van de grootste en leukste vlooienmarkten van Europa te bekennen, genaamd ‘El Rastro’. Door op de markt af en toe een zijweggetje in te slaan, ben je ervan gegarandeerd dat je vintage voor een prikkie zult vinden!

La Latina madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Het is zeker de moeite waard om de zondag over deze markt heen te slenteren. Mocht je ergens in La Latina lekker willen eten? Ga dan naar restaurant CalidaDe (Calle de Toledo nr. 70), dat een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Probeer vooral de baby palingen met gambas, je smaakpapillen worden gegarandeerd gestreeld!

restaurant CalidaDe Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Als het aan mij ligt, is Madrid te vergelijken met een koninklijk sieraad. Het decor van de stad wordt immers bepaald door oogverblindende architectuur, statige pleinen, een rijk cultureel leven en stijlvolle parken.

Ik begeef me naar Puerta del Sol, het centrale plein van Madrid, dat mij leidt naar de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Dit plein fungeert als nulpunt van Spanje: vanaf de 0-km stoeptegel worden alle afstanden berekend naar andere Spaanse plaatsen.

0-km stoeptegel Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Vanuit dit levendig plein vertrek ik richting het koninklijk paleis (Palacio Real).Op Plaza de Oriente heb ik werkelijk waar een schitterend uitzicht op het koninklijk paleis dat maar liefst 3481 kamers telt. De huidige koning van Spanje, koning Felipe VI, heeft ervoor gekozen om niet in dit immens grote paleis te wonen. Hij is slechts in het paleis aanwezig tijdens feestelijke- dan wel ceremoniële gelegenheden. Daarmee biedt het de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het koninklijk paleis. Mocht je Palacio Real vanbinnen willen aanschouwen, dan adviseer ik je om van tevoren online tickets te bestellen. Tip: de entree is gratis van maandag t/m donderdag tussen 16:00 uur en 18:00 uur in de maanden oktober t/m maart én tussen 18:00 uur en 20:00 uur in de maanden april t/m september.

Plaza de Oriente Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Met mijn rug gekeerd naar Palacio Real, sla ik links af richting Plaza de España. Op slechts enkele minuten loopafstand van dit plein bevindt zich Templo de Debod. Dit is een Egyptische tempel die als gift door de Egyptische overheid aan Spanje is gegeven, als dank dat Spanje destijds heeft geholpen Egyptische waardevolle monumenten te beschermen gedurende de modernisering van de Aswandam.

Templo de Debod Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Tip: bekijk de prachtige zonsondergang bij Templo de Debod, vanuit deze plek heb je namelijk een prachtig vergezicht over ‘el campo’ (= het platteland) en ’s avonds is de tempel prachtig verlicht. Snel maak ik nog selfie in het nabij gelegen park Jardines de Sabatini met op de achtergrond het koninklijk paleis.

Jardines de Sabatini Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

De avond valt en ik haast me naar de Gran Vía. In een aangrenzende straat (Plaza del Callao 2) bevindt zich immers de El Corte Inglés (vergelijkbaar met de Bijenkorf) waar je vanaf de bovenste verdieping een prachtig uitzicht hebt over de (verlichte) Gran Vía. Er is zoveel te zien in Madrid, dat ik bijna mijn knorrende maag vergeet. Ik beland bij 100 Montaditos: een drukbezocht ‘restaurant’ waar je de keuze hebt uit 100 verschillende kleine broodjes. Tip: iedere woensdag en zondag kosten de broodjes slechts €1,- per stuk.

100 Montaditos Madrid spanje
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

De volgende dag ontbijt ik bij Chocolatería San Ginés. Je leest het goed: als ontbijt eet ik warme churros met pure chocolade. Volgens de Spanjaarden kun je hier namelijk de beroemdste, oudste én lekkerste churros van Madrid eten. Of het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is: het smaakt op ieder moment van de dag! Laat je vooral niet weerhouden door de lange rij voor de ingang van San Ginés, de échte zoetekauw moet hier namelijk zijn geweest.

Chocolatería San Ginés Madrid churros
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Bij de rivier van Madrid (El río de Madrid) maak ik vervolgens een heerlijke ochtendwandeling om zo het ontbijtje een beetje te laten zakken. Deze rivier ligt gelegen in de wijk Arganzuela, waar zich tevens de bijzondere voetgangersbrug van 278 meter lang bevindt. Letterlijk een knap staaltje werk! Terugkerend naar het centrum kom ik langs Puerta de Toledo.

Puerta de Toledo Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Dit is één van de overgebleven stadspoorten in de vorm van een triomfboog. Ik vervolg mijn weg en kom uit bij de meest bekende foodmarkt in Madrid: el Mercado San Miguel, gelegen nabij Plaza Mayor, waar vroeger ridder- en stierengevechten plaatsvonden. Op de San Miguel markt waan ik me door de mensenmassa en proef heerlijke (Spaanse) gerechtjes. Tip: bezoek ook el Mercado San Anton in de wijk Chueca ( Calle Augusto Figueroa 24). Deze overdekte markt is een stuk minder toeristisch en net zo gezellig.

Mercado San Anton Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Ik ben toe aan wat rust en ontspanning en loop richting het Retiro park (el Parque Buen Retiro). Eerst maak ik nog een tussenstop bij Museo del Jamon. Bij dit barretje – zowel geliefd bij de madrileños als bij de toeristen –  bestel ik voor slechts €1,80 een heerlijk broodje Serranoham met een plakje manchego kaas én een caña. Ik vervolg mijn weg richting het Retiro park en beland onderweg op Plaza de Cibeles. Wist je dat op dit verkeersplein, rondom de fontein, traditiegetrouw de overwinningen worden gevierd van voetbalclub Real Madrid? Leuk om te weten: precies aan de overzijde bevindt zich Fuente de Neptuno, waar de overwinningen van Atlético de Madrid worden gevierd. Aan Plaza de Cibeles ligt het voormalige hoofdpostkantoor, Palacio de Comunicaciones, dat tegenwoordig als stadshuis dient. Tip: betreed Palacio de Comunicaciones, ga met de lift naar de bovenste verdieping en aldaar kun je vanaf het dakterras voor slechts €4,- genieten van het prachtige uitzicht op Plaza de Cibeles.

Palacio de Comunicaciones Madrid uitzicht
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

 

Ik vervolg mijn weg en beland op el Paseo del Prado. In deze straat wordt het culturele hart van Madrid weerspiegeld doordat hier ‘de Gouden Driehoek’ is gevestigd, gevormd door de wereldberoemde musea Prado, Reina Sofía en Thyssen-Bornemisza. Houd er rekening mee dat je in slechts één dag niet alle werken van één museum kunt zien! Tip: tussen 18:00 uur en 20:00 uur is er gratis toegang tot het museum Prado. Achter el Paseo del Prado ligt het Retiro park van maar liefst 1,4 km2 groot.

Retiro park Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

Eenmaal aangekomen in dit prachtige park huur ik een roeibootje voor slechts €6,- en kan ik voor de aankomende 45 minuten mijn bijna verleerde roeitechnieken laten zien.

Retiro park Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

In het park bevindt zich daarnaast een glazen paleis, ook wel Palacio Cristal genoemd. De tijd laat mij niet toe om ook nog de botanische tuinen, Real Jardín Botánico, te bezoeken. Jammer, want voor slechts €3,- kun je genieten van ruim dertigduizend verschillende soorten planten die afkomstig zijn uit de hele wereld. Ik verlaat het Retiro park door de hoofduitgang en kom uit op Plaza de la Independencia. Op dit plein bewonder ik het monumentale poortgebouw Puerta de Acalá.

Mijn driedaags verblijf in Madrid was natuurlijk veel te kort om alles (goed) te kunnen bezichtigen. Zo heb ik geen tijd gehad om het voetbalstadion Santiago Bernabeu (de thuisbasis van de voetbalclub Real Madrid) te bezoeken. De echte voetballiefhebber mag dit natuurlijk niet missen. Tip: indien je een georganiseerde rondleiding wilt door het stadion, dan is het aan te raden om hiervoor vooraf online tickets te kopen. Ik pak mijn koffer uit het hotel en ga naar het treinstation Atocha. Aldaar vertrekt mijn trein naar de tweede bestemming: Valencia. Voordat ik in de trein stap, bezoek ik op Atocha het monument ter nagedachtenis van de terroristische aanslagen (bomexplosies aan boord van vier treinen) die op 11 maart 2004 plaatsvonden. Wachten op Atocha is trouwens helemaal geen straf: midden op het station bevindt zich een tropische tuin met prachtige planten en bloemen. Fijn wachten dus! Mijn trein arriveert, het is tijd om in de hogesnelheidstrein te stappen richting Valencia.

Treinstation Atocha Madrid
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Print Friendly

‘De Madrid al Cielo’ zeggen ze wel eens, wat vrij vertaald ongeveer betekent ‘na Madrid is er alleen nog maar de hemel’. Na mijn verblijf in Madrid kan ik beamen dat in dit gezegde een voelbare kern van waarheid in ligt. Het zou mij daarom ook niets verbazen dat ergens op één van de Madrileense pleinen de toegangspoort tot de hemel te vinden is. Mocht je nog niet de Spaanse hoofdstad hebben bezocht, dan ben je dit zeker nog verschuldigd.

Boek hier jouw stedentrip naar Madrid

Pin It on Pinterest

Download onze Ultieme Gids

voor het samenstellen van een onvergetelijke rondreis zonder zorgen!

Bedankt voor je aanmelding!